Het tegengaan van vieze geurtjes?

Feiten over vieze luchtjes

We krijgen regelmatig te horen dat de sandalen behoorlijk kunnen gaan ruiken. Dit is niet specifiek een Teva klacht maar kan voorkomen bij alle schoenen met een kunststof voetbed. Denk maar eens aan gympen. Die kunnen n.l. ook behoorlijk stinken…Dat een Teva sandaal onfris gaat ruiken heeft niet zoveel te maken met zweetvoeten, wat veel mensen denken, maar meer met bacteriën.

Het zijn namelijk de bacteriën en/of schimmels die de vieze lucht geven waardoor de sandalen akelig kunnen gaan ruiken. Als schoenen of sandalen vies ruiken dan is het zaak om deze bacteriën te doden. Alle andere middeltjes zijn slechts tijdelijk camouflerend.

Teva’s zijn behandeld tegen geurtjes

Teva sandalen zijn tegenwoordig behandeld met een speciaal product wat ervoor moet zorgen dat vieze luchtje geen kans krijgen. Dit product heet Microban® Zinc en is een milieuvriendelijke zink technologie dat geurtjes tegengaat veroorzaakt door bacteriën en schimmels.

Dit middel kun je er niet afwassen of afslijten en daarmee blijft je sandaal geurtjesvrij.

Wat als sandalen wel ruiken?

Misschien heb je nog een paar Teva's dat al wat ouder is en toch niet fris meer ruikt. Dit komt zoals je hiervoor hebt kunnen lezen door bacteriën en schimmels. Er wordt wel eens tea tree olie aanbevolen maar dit middel staat in de medische wereld ter discussie.

Er zijn ook veel andere tips zoals het invriezen, wassen met groene zeep, stomen en nog zoveel meer. Wij adviseren de Teva sandalen met een product te behandelen dat Mirazyme heet. Dit dood en inactiveert bacteriën en elimineert vieze luchtjes. Laat je sandalen een nachtje in een emmer met Mirazyme staan, laat ze opdrogen (niet afspoelen) en behandel je voeten eventueel met Lamisil (anti schimmel voor voeten).

Behandel daarna de sandalen met Nikwax Sandal Wash en ze zijn weer fris en kunnen er weer heel lang tegen.

Onderhoud sandalen & slippers

Onderhoud Kunststof sandalen of slippers

Alle kunststof sandalen van Teva kun je gewoon met een warm sopje schoonmaken. Gebruik hiervoor een milde zeep. Ben je op reis of vakantie dan kun je ze ook af en toe onder de douche aanhouden en ze met een zeep of shampoo reinigen. De sandalen kunnen eventueel ook gewoon in de wasmachine op een kort programma van 30 graden.

Ben je met de sandalen in de zee geweest? Geen enkel probleem maar spoel ze wel even af met zoet water om van die witte kringen te voorkomen. De Teva's kun je ook regelmatig behandelen met .

Nikwax Sandal Wash Onderhoudsspray >

Onderhoud leren sandalen of slippers

Teva gebruikt over het algemeen twee soorten leer; waterproof leer en gewoon leer. Als er gebruik is gemaakt van waterproof leer dan staat dat duidelijk op het product vermeld. Deze sandalen kun je net zo behandelen als de hiervoor omschreven kunststof Teva’s.

Met name voor de casual producten gebruikt Teva “gewoon” leer. Als deze sandalen vies zijn geworden moet je ze eerst met een zachte borstel afborstelen. Daarna kun je ze met een warm sopje met een zachte zeep schoonmaken. Laat ze dan op een natuurlijke wijze drogen en vooral niet in de zon of op een hittebron.

Er zijn uiteraard ook speciale onderhoudssprayszoals de Nikwax Nubuck/Suede Spray die de leren sandalen op een optimale wijze onderhouden. Deze vindt u via onderstaande button. 

Nikwax Suède/Nubuck Onderhoudsspray >

Onderhoud schoenen & wandelschoenen

Onderhoud leren schoenen en wandelschoenen

Met name de waterdichte wandelschoenen vragen speciaal onderhoud. Deze zijn namelijk voorzien van een waterdicht ademend membraam. Het is ten stelligste af te raden om dit soort schoenen met leervet of siliconen sprays te behandelen. De schoenen zullen dan niet meer ademen. Ook natte schoenen ademen 40% minder dan droge schoenen. Het is dus zaak om het leer zo goed mogelijk te impregneren zowel voor het ademend vermogen als wel voor de levensduur van de schoen.

Wij adviseren voor zowel leren schoenen als wandelschoenen die nog niet behandeld zijn het volgende:

     1. Haal de veters uit de schoenen;
     2. Maak de buitenkant van de schoenen met water zo nat mogelijk met een doek, spons of washandje;
     3. Impregneer de schoenen met het juiste Nikwax onderhoudsmiddel;
     4. Laat de schoen drogen (is binnen een uur droog);
     5. Herhaal stap 2 t/m 4 nog twee keer.

Door deze behandeling wordt de schoen extreem waterafstotend en het leer zeer goed geïmpregneerd. Hierdoor ademen de schoenen beter en gaan de schoenen langer mee.
De eerste keer moet je de schoenen dus drie maal impregneren voor het beste resultaat. Hierna is het een kwestie van bijhouden. Het is weer nodig als je ziet dat het water op het leer niet meer afparelt.

Als de schoenen vies zijn van bijvoorbeeld modder maak ze dan altijd schoon met lauw water met eventueel een zachte zeep. Leer kan slecht tegen vuil en vet.
Maak de schoenen (en je zooltjes!) regelmatig schoon met Nikwax Cleaning Gel. Dit is een soort wasmiddel voor je schoenen (je wast je kleren toch ook regelmatig!). Deze gel reinigt het leer of stof tot in de poriën waardoor de schoenen weer fris zijn en beter ademen.

Hoe vaak moet je de schoenen onderhouden? Daar is geen stelregel voor het is namelijk afhankelijk van het gebruik. Kijk gewoon goed naar je schoenen en je ziet het meestal wel vanzelf.

- Voor schoenen van nubuck leer gebruik je Nikwax Nubuck & Suede Proof;
- Voor schoenen van leer in combinatie met kunststof gebruik je Nikwax Fabric & Leather Proof;
- Voor schoenen van gevet- of glad leer gebruik je Aqueous Wax;
- Het reinigen van je schoenen doe je met Footwear Cleaning Gel.

Ook is het handig om gebruik te maken van de Collonil Classic Clean & Care Reinigingsspray. Deze vindt u via onderstaande button. Collonil Classic Clean & Care Reinigingsspray >

Een greep uit ons assortiment: