FitFlop en hielspoor

FitFlop en hielspoor







Oorzaak hielspoor

In het dagelijks gebruik is 'hielspoor' een verzamelnaam geworden voor uiteenlopende pijnklachten aan de hiel. De medische aandoening hielspoor (Spina calcaneï) vindt zijn oorsprong in een ontsteking van de peesplaat. Veel voorkomdende oorzaken van een peesplaatontsteking zijn:

  • Overbelasting door sporten

  • Schoenen zonder demping of schokabsorptie;

  • Schoenen met slechte zolen;

  • Lang en veel op één plek staan;

  • Berg op wandelen (de peesplaat rekt sterk op);

  • Overgewicht;

  • Leeftijd, vooral bij mensen boven de 45 jaar komt het meer voor;

  • Te korte kuitspier (deze is verbonden en loopt onder het hielbeen door);

  • Anatomie van de voet: holle- of platvoeten;

  • Te weinig dempend vetweefsel onder de hiel;

  • Zenuw verklemming op de plek van hielspoor.

Wat is hielspoor?

In het dagelijks gebruik is 'hielspoor' een verzamelnaam geworden voor uiteenlopende pijnklachten aan de hiel. De medische aandoening hielspoor (Spina calcaneï) vindt zijn oorsprong in een ontsteking van de peesplaat. De peesplaat wordt langdurig uitgerekt tijdens het lopen of staan. Hierdoor kan de aanhechting van de vezels aan het hielbot geïrriteerd raken -er ontstaan microscopische scheurtjes- ; bij verdere belasting kan de aanhechting zelfs ontstoken raken. In dat geval spreken we van een peesplaatontsteking.

Bij langdurige aanwezigheid van de ontsteking kan er in sommige gevallen ook verkalking of verbening van de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen ontstaan. Dit stadium, waarbij de verkalking onstaat, wordt dan 'hielspoor' genoemd. Een hielspoor is dus het uiteindelijke gevolg van de peesplaatontsteking (plantaire fasciitis). De hielspoor zelf veroorzaakt dus ook niet de pijnklachten; deze worden veroorzaakt door de onderliggende oorzaak: de peesplaatontsteking.


Symptomen en klachten hielspoor

Als u last heeft van hielspoor, ervaart u voornamelijk heftige pijn aan de onderkant van uw hielbeen, met name aan de voorkant van de hiel. Als u regelmatig last heeft van enkele van onderstaande symptomen, is de kans aanwezig dat u last heeft van hielspoor:

  • Pijn onder de hiel of voet;

  • Pijn onder de hiel of voet na stilzitten;

  • Pijn onder de hiel of voet bij lopen;

  • Problematisch om lang stil te kunnen staan,

  • Gespannen of stijf aanvoelen van de peesplaat onder de voet;

  • Hielpijn bij autorijden.

Hoe werkt Fitflop™ bij hielspoor?

De Fitflop is ontwikkeld om de beenspieren te trainen en de lichaamshouding te verbeteren. Na een succesvolle introductie van de Fitflop slippers bleek al snel dat Fitflops bij uiteenlopende klachten verbetering bracht, zoals bijvoorbeeld bij rugpijn, gewrichtspijn én hielspoor. De hoofdreden dat mensen die Fitflop dragen minder last hebben van hun hielspoor (of zoals we zojuist geleerd hebben: peesplaatontsteking) is te vinden in het feit dat de Microwobbleboard™ zool de druk op de voetzool veel gelijkmatiger verdeelt.

Daarnaast absorbeert de zool tot 22% meer schokken in vergelijking met sportschoenen. Dit verklaart waarom mensen direct verlichting van hun pijnklachten ervaren zodra ze Fitflops proberen. Verder zorgt de combinatie van verschillende dichtheden in de Microwobbleboard™ zool ervoor dat de voet veel natuurlijker afwikkelt dan het geval is bij normale schoenen. Hierdoor zal peesplaat aan de onderkant van de voet minder opgerekt worden. Het voordeel van de Fitflops is dat voor de meeste mensen geldt dat u géén steunzolen hoeft te dragen. Zeker in de zomer is dit een groot voordeel; steunzolen zijn vrijwel niet te combineren met slippers. Met Fitflop heeft u die steunzool niet meer nodig en kunt u eindelijk weer op slippers rondlopen.

De voordelen van FitFlop bij hielspoor



Hielspoor behandelingen

Oefeningen

U kunt met eenvoudige oefeningen uw lichaam op een gezonde wijze laten herstellen van hielspoor:

- Ga op de grond zitten met gestrekte benen voor u uit, en trek uw tenen naar u toe. Houd dit een paar seconden vast en herhaal dit zo'n 10 keer.
- Leg een handdoek op de grond en ga met uw hak bij de rand staan met uw tenen op de handdoek. Trek nu met uw tenen de handdoek stukje voor stukje naar u toe.
- Leg een pen of potlood op de grond en probeer deze op te rapen met uw tenen.
- Plaats een voet ruim voor de ander. Het achterste been houd u gestrekt, uw voorste been gebogen. Leun naar voren en plaats evt. uw handen tegen een muur, hekje of op tafel. U voelt nu uw kuitbeen oprekken.

Injecties met corticosteroïden

Bij deze behandeling worden injecties met corticosteroïden ingebracht in de hielspoor. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend, waardoor de ontsteking in korte tijd kan genezen. Omdat door de injecties ook het peesweefsel verzwakt, moet enkele dagen rust gehouden worden na de injecties. Het effect is in de meeste gevallen echter maar tijdelijk en kan na enkele maanden alweer voorbij zijn.

(Steun)zolen

Zoals u hieronder kunt lezen, kunnen zooltjes u helpen door de druk op uw hiel te verlichten, of door de stand van de voet te corrigeren zodat de peesplaat minder vaak en minder ver wordt opgerekt.

Zolen tegen hielspoor bieden een beter voetbed, meer demping (bijv. siliconen zooltjes) of beiden. Een confectiezool kan voor veel mensen al een uitkomst zijn en de klachten verminderen. Er zijn ook mensen voor wie de confectiezool onvoldoende helpt, en de voetstand zo afwijkend is dat een steunzool een betere optie is.

Shokwave therapie

Bij shockwave therapie worden hoog energetische geluidsgolven met een apparaat gericht op de hielspoor. Deze prikkelen het weefsel en het is de bedoeling dat door deze prikkeling een genezingsreactie in gang wordt gezet. De behandeling kan erg pijnlijk zijn; de intensiteit is echter wel aan te passen aan de pijngrens van de patient. Als de behandeling aanslaat, kunt u maar een aantal behandelingen nodig hebben. Shockwave therapie is goed te combineren met het doen van oefeningen.

Operatie

Het opereren van uw hielspoor is vaak de laatste mogelijkheid die geprobeerd wordt. Dit in verband met mogelijke complicaties die kunnen optreden bij deze ingreep. Na een operatie is veel rust nodig om de aanhechtingspees weer te laten aangroeien en het weefsel te laten herstellen.

FitFlop

Met Fitflop kunt u uw revalidatie ondersteunen. Ze doen namelijk hetzelfde als de oefeningen: u traint uw voet- en beenspieren. Het Microwobbleboard™ creeërt een kleine instabiliteit waar uw lichaam op reageert met spieractiviteit in een heleboel kleine spieren in o.a. uw voeten en onderbeen. Fitflops zijn dus een goede aanvulling op de oefeningen die u kunt doen om te herstellen van hielspoor, of het voorkomen ervan! Daarnaast zorgt het voetbed ervoor dat de druk aan de onderkant van uw voeten veel gelijkmatiger verdeeld wordt en u dus minder last heeft van pijn na een operatie of shockwavetherapie.


Een greep uit ons assortiment: